Fiala o zrušení smlouvy INF: Odvetný úder Ruska bude mířen na státy východní Evropy


Fiala o zrušení smlouvy INF: Odvetný úder Ruska bude mířen na státy východní Evropy

Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala okomentoval odstoupení USA a Ruska od Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF). Podle jeho názoru zrušení dané smlouvy ohrozí země východní Evropy. Právě na ně totiž bude dle něj namířen odvetný úder Ruska.

„Všem, kteří řeší žabomyší války, je nutné říct, že USA vypověděly s podporou NATO dohodu o likvidaci raket středního doletu. Rusko dnes oznámilo, že bude reagovat stejně. To znamená, že dalším krokem bude raketizace zemí východní Evropy,“ napsal politik na své stránce na Facebooku.

Pokud k rozmístění raket ve východní Evropě dojde, pak to bude z pohledu Fialy znamenat krok k válce s Ruskem, kde bude odvetný úder Ruska namířen na státy východní Evropy.Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že RF zrcadlově reaguje na rozhodnutí USA odstoupit od smlouvy INF, a také pozastavuje svou účast ve smlouvě. Prezident dále podotkl, že by Rusko nemělo být a ani nebude zatahováno do nákladných závodů ve zbrojení. Putin přitom dodal, že všechny návrhy RF na odzbrojení „zůstávají na stole a dveře jsou otevřené“. Požádal však, aby nebyla iniciována žádná jednání o daném problému.

Americký prezident Donald Trump v pátek prohlásil, že Washington zahájí dne 2. února řízení o odstoupení od smlouvy INF s Ruskem. Ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že smlouva bude vypovězena, pokud Rusko v průběhu šesti měsíců neobnoví úplné a kontrolovatelné plnění smlouvy.

.